Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало Актуално Медика 2005 въведе съвременни диагностични и терапевтични процедури при синдром на фасетните стави

Медика 2005 въведе съвременни диагностични и терапевтични процедури при синдром на фасетните стави

03.01.2023

Медика 2005 въведе съвременни диагностични и терапевтични процедури при синдром на фасетните стави

Фасетният ставен синдром е състояние, наподобяващо артрита на гръбначния стълб, което е честа причина за болки в гърба и шията. Той се причинява от дегенеративни промени на междупрешлените фасетни стави. Хрущялът на ставите се фрагментира и възпалява, което задейства в близко разположените нервни окончания болкови сигнали до мозъка. Симптомите на синдрома се лекуват с медикаменти, физиотерапия, ставни инжекции, нервни блокади и аблация на нервните окончания. Хроничните симптоми понякога налагат съединяване и обездвижване на ставите (fusion) по хирургичен път.

Анатомия на фасетните стави

Гръбнакът представлява колона от подвижни, свързани един с друг прешлени. Всеки прешлен функционира като три-ставен комплекс, съставен от голям междупрешленен диск (отпред) и две малки фасетни стави (отзад).

Този три-компонентен комплекс осигурява стабилитета на гръбнака, така че при огъване и извиване прешлените да останат свързани един с друг. Фасетните стави са облепени с хрущял, смазван от синовиална течност, а отвън са покрити от ставна капсула. Здравите фасетни стави се плъзгат плавно една спрямо друга и в същото време не позволяват прекомерното извиване на гръбнака.

Какво е фасетен ставен синдром?

Болката, произтичаща от една или повече фасетни стави, се нарича фасетен ставен синдром или фасетна артропатия. Дегенеративните промени на гръбнака причиняват неравномерно прехвърляне на тежестта върху фасетните стави. Това свръхнатоварване предизвиква постепенно износване на ставите - ставната капсула изтънява, гладкият хрущял става неравен и накрая се формират костни шипове (Фиг. 1). Тези промени затрудняват плавното плъзгане на фасетните стави, които реагират с възпаление. Това задейства в медиалният сензорен клон (medial sensory branch) на капсулата болкови сигнали, които се препращат до мозъка (Фиг. 2). В резултат на рефлексен механизъм мускулите в съответната област реагират със спазъм, което води до схващане на гръбнака.

Кои са симптомите на синдрома?

Фасетният ставен синдром може да протича безболезнено до момента, в който някое събитие не задейства симптомите. Има специфични клинични характеристики, които показват, че фасетните стави са източник на болката. Синдромът протича с тъпа и дифузна по гръбнака болка. Понякога е локализирана в поясната област и се разпространява към седалището. При засягане на фасетните стави на шията болката може да се позиционира в раменния пояс и задната част на черепа.

Движенията в гръбнака са болезнени при огъване назад и настрани към засегнатата става. Стоенето прав и периодите на обездвижване влошават болката. При отнемане на тежестта от фасетните стави (седене, огъване напред, промяна на позата) болката се облекчава. Синдромът на фасетните стави може да наподобява дискова херния, при която болката се спуска надолу по ръката или крака. Това се случва, когато ставите са уголемени, и се притискат нервните коренчета.

Кои са причините за синдрома на фасетните стави?

Когато остаряваме, хрущялът на ставите се износва. Травмите, хроничното натоварване на гръбнака, затлъстяването, неправилната поза и някои заболявания на гръбнака, които затрудняват плавното плъзгане на фасетните стави, могат да предизвикат фасетна болка.

Фасетният синдром понякога се предхожда от промени в междупрешления диск, при което тежестта на тялото се прехвърля върху фасетните стави, техният хрущял се нарушава, ставната междина се стеснява и костите започват се търкат директно една в друга.

Кои се засягат?

Фасетният ставен синдром засяга еднакво двата пола. По-чест е в периода между 40-та и 70-та година и при предразположени към артрит пациенти. Може да възникне и при болни с предхождаща травма на гръбнака.

Как се поставя диагнозата?

Фасетната болка може да наподобява заболявания на гръбнака с друга локализация. Точната клинична и инструментална диагноза е важна за уточнение източника на болката.

Нашите специалисти ще анализират настоящите оплакванията, анамнезата за травма, локализацията на болката и провокиращите фактори. Може да бъдете инструктирани да стоите прави, да накланяте тялото си в различни посоки и да посочите мястото на болката. Специалистите вероятно ще манипулират ставите на гръбнака с диагностична цел, което може провокира болка.

Фасетният ставен синдром се потвърждава (и се отхвърлят други заболявания на гръбнака), като се назначават изобразяващи фасетните стави изследвания - рентгенография, компютърна или магнитно-резонансна томография.

За изключване на компресия на нервните коренчета и заболявания на периферните нерви, нашите специалисти са квалифицирани за провеждане на клинична електромиография.

Инжектиране на фасетните стави може да бъде назначено за диагностично уточнение на източника на болката. Фасетните стави се инжектират с локален анестетик и кортикостероид (Фиг. 3).

В нашия център инжектирането се провежда под ултрасонографски контрол, което осигурява прецизно позициониране на иглата във фасетните стави. Силата на болката се оценява преди инжектиране, 20-30 мин след това и се проследява на следващата седмица. Засягане на фасетните стави се приема, ако силата на болката се редуцира повече от 75%. Ако след инжектиране силата на болката не се променя, е малко вероятно да страдате от синдром на фасетните стави.

Какво е възможното лечение?

Въпреки че артритът на фасетните стави е необратимо състояние, има достатъчен брой доказателства, че упражненията, промяната в стила на живот и подходящото лечение подобряват значително качеството на живот. Ако консервативната терапия не даде резултат, нашите специалисти ще предложат инжектиране на фесетните стави, аблация или хирургично лечение.

Режим: Правилната поза и поддържане изправено положение на гръбнака са важни неща, предотвратяващи възникване на болкови епизоди. Вероятно се нуждаете от промени в начина, по който се изправяте, позицията на тялото, когато седите и спите. Редуцирането на теглото намалява натоварването върху фасетните стави и значително облекчава болката.

Физиотерапия: Упражненията може да се окажат много полезни за облекчение на болката и могат да подпомогнат значително процеса на оздравяване. Специалистите по физиотерапия ще предоставят комплекс от упражнения за изпъване на гръбнака и усилване мускулите на гръбнака, крайниците и стомаха.

Медикаменти: Някои от пациентите се нуждаят от противовъзпалителни медикаменти, мазила, лепенки или механични средства за стабилизиране на гръбнака. При мускулни спазми и схващания се назначават мускулни релаксанти.

Стероидни ставни инжекции: Инжектирането на фасетните стави е минимално инвазивна процедура, при която в ставите се въвежда кортикостероид и аналгетик (Фиг. 3). Кортикостероидите редуцират отока и възпалението на нервите. Облекчението на болката продължава в продължение на дни или години, което позволява подобрение на състоянието с физиотерапия и упражнения. Ако болката се поднови, инжектирането може да се повтори.

Радиочестотна нервна аблация: Ако стероидните инжекции са успешни, но болката често рецидивира, се препоръчва провеждане на аблация, при която се изгарят част от малките нерви на ставната капсула.

Първо се провежда диагностична блокада, за определяне подлежащите на аблация нерви. Инжектира се по протежение на нерва анестетик за “блокиране” на болката (Фиг. 4). Ако нервната блокадата е успешна, последващата радиочестотната аблация осигурява продължително облекчение на болката.

Нервната аблация е инвазивна процедура подобна на нервната блокада. След като иглата се локализира в ставата, се вкарва допълнителен електрод, чрез който с радиочестотен ток се прекъсват част от влакната на медиалния клон на сензорния нерв (Фиг. 5). Облекчението от болката продължава от 9 месеца до 2 години (и по-дълго). Възможно е обаче нервите отново да прораснат през предизвиканите от аблацията лезии и болката да се поднови.

Хирургични процедури: Ако инжектирането не даде резултат, има възможност за хирургично съединяване и обездвижване на прешлените (spine fusion). Тази процедура се препоръчва при компресия на нервните коренчета от патологично уголемени фасетни стави и при нестабилност на гръбнака.

Възстановяване и превенция

Важно е да се знае, че инжектирането и радиочестотната аблация редуцират симптомите, но не променят хода на подлежащите дегенеративни процеси. Редовните упражнения на гръбнака и сърдечно-съдовата система забавят процеса на дегенерация, намаляват стреса върху фасетните стави, подобряват силата на мускулите на гръбнака и намаляват общото и локално възпаление.