Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало Дейности Ехография на коремни органи

Ехография на коремни органи

Ехография на коремни органи

Какво представлява ехографията на коремните органи?

Ехографията на коремни органи е най-често срещаното ултразвуково изследване, тъй като в коремното пространство има много органи, които могат да причинят здравословни проблеми и опасения.

При това изследване се получават изображения на органите в корема - черен дроб, далак, бъбреци, жлъчен мехур, панкреас и пикочен мехур. Използва се предимно за изследване на симптоми като коремна болка, подуване на корема, гадене, необичайни кръвни изследвания, осезаема маса и др.

Какво да очаквате по време на процедурата?

Прегледът Ви ще бъде извършен от гастроентеролог, специалист с обучение по ултразвукова образна диагностика.

Ще бъдете помолени да легнете на кушетката за преглед и върху корема ви ще бъде приложен прозрачен гел. Този гел помага да се осъществи контакт между вашата кожа и ултразвуковия датчик, ръчно устройство, което излъчва високочестотни звукови вълни в тялото ви.

Изследващият ще премества трансдюсера пез корема ви, за да заснеме изображения на вътрешните ви органи. Може да бъдете помолени да задържите дъха си или да коригирате позицията си от време на време, за да позволите на ехографа да получи оптимални изображения. Тази процедура обикновено е безболезнена, но може да почувствате лек натиск от трансдюсера.

Продължителността на абдоминалния ултразвук обикновено е около 20 минути. Въпреки това може да отнеме повече време, ако е необходимо по-сложно изображение.

Подготовка за ултразвук на коремните органи

Подготовката за абдоминален ултразвук изисква да гладувате – да се въздържате от храна и да не пиете нищо друго освен малко количество вода – в продължение на 6 часа преди изследването. Тази стъпка помага за намаляване на количеството газ в корема ви, като по този начин подобрява яснотата на ултразвуковите изображения. Ако сте пушач, е необходимо да не пушите поне 6 часа преди изследването. Редовните лекарства могат да се приемат с малко количество вода.

За пациенти с диабет или такива на специални лекарства, е необходимо да се консултирате с вашия лекар за конкретни инструкции преди провеждане на ултразвуковото изследване.

Носете риза и панталон или пола, която позволява лесен достъп до корема.

Получаване на ултразвуковите резултати

След като прегледът приключи, изследващият ще прегледа изображенията и ще подготви подробен писмен доклад на изпращашия лекар. Ще трябва да насрочите последваща среща с Вашия лекар, за да обсъдите тези резултати.

Може да бъдете прегледан и от нашия специалист, който ще назначи необходимо лечение.