Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало Дейности Ехокардиография

Ехокардиография

Ехокардиография

Ехокардиографията е безболезнено и безопасно ултразвуково сканиране, което помага да се оцени структурата и функцията на вашето сърце. Това изследване дава изображения на камерите, клапите и кръвоносните съдове на сърцето.

Какво показва ехокардиографията?

Ехокардиографията предоставя изображение на структурите на сърцето, като и на сърдечните клапи. То също така показва как протича кръвта през главните артерии и вени на сърцето и дава информация за това колко добре изпомпва сърцето.

Ехокардиографията се използва за диагностициране и оценка на следните състояния:

  • миокарден инфаркт
  • сърдечна недостатъчност
  • проблеми със клапите на сърцето
  • вродено сърдечно заболяване
  • наследствени сърдечни заболявания
  • проблеми със сърдечния ритъм

Какво се случва по време на ехокардиографията?

Ще ви бъде дадена болнична пижама, тъй като ще трябва да свалите всички дрехи от горната половина, докато приключи изследването. При стандартното ехо, понякога наричано трансторакално ехо или TTE, ще бъдете помолени да легнете на болничното легло. Ще бъде използван специален за сканиране гел, който е необходим за подпомогане на звуковите вълни да достигнат до сърцето. Усеща се студен и лепкав, но иначе е безвреден.

Медицинският специалист, който извършва процедурата, ще премества сондата в различни области на гърдите около сърцето. Сондата излъчва импулси от високочестотни звукови вълни, които преминават през кожата и достигат до сърцето. Те могат да звучат като "свирещ" шум, тъй като ултразвуковите вълни се отразяват от структурите на сърцето, както и от кръвния поток през камерите на сърцето. Сондата улавя тези отражения и ги показва като изображения на екрана.

Виждат се различни части на сърцето, докато сондата се движи около гърдите.

Колко време продължава ехокардиографията?

Продължителността варира от човек на човек и може да отнеме от 15 минути до 1 час. Това е често назначавано, безопасно изследване и повечето хора не изпитват никакъв дискомфорт, въпреки че може да се чувства лек натиск, докато изследващият притиска сондата към гърдите, за да получи най-добро изображение.

В някои случаи резултатите от сканирането могат да бъдат обсъдени веднага след приключване на изследването, в други случаи резултатите се изпращат на вашия личен лекар. Можете спокойно се се прибирете вкъщи, след като изследването приключи. Няма рискове или странични ефекти от стандартната ехокардиография. Заедно с личния лекар може да обсъдите всички рискове или странични ефекти, ако имате нужда от различен тип ехокардиография.