Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало Дейности Клинична електроенцефалография (ЕЕГ)

Клинична електроенцефалография (ЕЕГ)

Клинична електроенцефалография (ЕЕГ)

Ако сте насочени за електроенцефалографско изследване, по-долу ще намерите кратка информация за тази диагностична процедура.

Какво представлява клиничната електроенцефалография?

Електроенцефалографията записва електрическата активност на мозъка. Много от нервните клетки, които изграждат мозъка, продуцират постоянна електрическа активност, когато човек е буден, заспал или е дори в кома. Тази активност може да се записва, чрез поставянето на 20 малки метални дискове, наречени електроди, които се прикрепят към скалпа чрез специална паста или пластмасова мека каска.

Какво се случва по време на теста?

Рутинната ЕЕГ не оказва никакъв съществен ефект върху вашето състояние по време или след теста. ЕЕГ изследване може да бъде проведено в седнало или легнало положение. Вие ще бъдете инструктирани да отваряте или затваряте очите от време на време, при което се провежда запис на мозъчната активност. По време на теста ще бъдете инструктирани да провеждате дълбоко вдишване и издишване за няколко минути (хипервентилация), а в края на теста може да се приложат трепкащи светлинни стимули с различна честота (фотостимулация). ЕЕГ обикновено продължава около 20 минути.

ЕЕГ след сънна депривация

В някои случаи се налага провеждане на ЕЕГ по време на сън. Това решение ще вземете с вашия насочващ специалист. Вие се нуждаете да останете буден в нощта преди ЕЕГ изследване, като се очаква да бъдете заспал около 1 час при самото изследване. Важно е да не шофирате преди провеждане на записа, тъй като ще се чувствате много отпаднал. Очаква се да останете в центъра около 1,5 часа.

ЕЕГ на съня след прием на мелатонин

Ако сте насочени за ЕЕГ на съня след прием на мелатонин, моля да се запознаете с предоставената информацията за този натурален продукт, който фино променя часовника на вашето тяло за кратко време. Това не се съпровожда от никакви странични ефекти. В този случай е необходимо да съкратите наполовина вашият сън преди теста и се налага приемът на таблетка мелатонин при пристигане в центъра. Моля да се явите 30 минути преди изследването. Няма да можете да шофирате след теста, поради което трябва да осигурите вашето прибиране в къщи.

Как да се приготвим за този тест?

Не се налагат специални приготовления, като не трябва да спирате приема на антиепилептичните медикаменти или други такива, ако не сте инструктирани за това от изпращащия специалист. Моля да се явите с чиста и суха коса, като се въздържите от нанасяне на балсами и гелове за коса. Може да донесете шапка, която да използвате след теста, тъй като косата се усеща лепкава, докато не се измие. Ако сте насочени за ЕЕГ по време на сън, моля да се въздържите от консумация на кафе, чай или стимуланти преди теста.

Ако страдате от състояния, засягащи кожата на скалпа, моля да ни информирате на тел. 02/4444455.

Кога ще бъда информиран за резултатите от теста?

Резултатите от теста ще бъдат предоставени на пациента или изпратени на насочващия специалист в рамките на 1 седмица. Те няма да бъдат готови в деня на изследването, тъй като нашите специалисти се нуждаят от време за анализиране на находките.

Резултатите може да бъдат изпратени към насочващия специалист/общопрактикуващ лекар. При условие, че не сте оказали друго, получената информация може да бъде използвана с научни цели.

Има ли някакви странични ефекти?

Не, абсолютно никакви. Може да се чувствате леко отпаднал, ако сте провели ЕЕГ изследване след сънна депривация или прием на мелатонин.

Може ли да се върна на работа?

Разбира се, тъй като не се очакват никакви странични ефекти не се налагат никакви рестрикции да се върнете към обичайните си задължения.