Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство

ТMS при обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно компулсивното разстройство (ОКР) се характеризира с повтарящи се, нежелани мисли или усещания (фиксации), които карат пациентите да извършват извършват монотипни действия (импулси).

По този начин, извършването на повторни натрапливи действия като миене, постоянни проверки и т.н. могат значително да нарушат персоналните ежедневни дейности и социални контакти.

Кои страдат от ОКР?

ОКР се среща в около 1,1% от общата популация. С други думи, 12 на всеки 1,000 души страдат от ОКР. Най-вероятно точният брой на засегнатите е по-висок, защото много от тях не желаят да споделят своите симптоми.

Кои са симптомите при ОКР?

ОКР се представя като комбинация от симптоми, вариращи от физиологични до ментални. Те варират при различните пациенти. Пациентите с ОКР се манифестират с фиксации, импулсивни действия или тяхната комбинация. Натрапливите мисли (фиксации) предизвикват постоянно безпокойство.

Натрапливи мисли

Натрапливите мисли са повтарящи се мисли или картини, които причиняват изразено безпокойство и гадене. Много от пациентите с ОКР приемат, че тeзи обсесии (натрапливости) са в резултат от мозъчна активност и са необичайни и безполезни. Въпреки това, натрапливостите не могат да бъдат мисловно нормализирани. Голяма част от болните с ОКР игнорират или смекчават наличието на подобни натрапливости или им се противопоставят с конкуренти идеи или действия.

 • Обсебеност от мисъл или представа за смърт на някой близък човек
 • Обсебеност, че някой или нещо (Бог, дяволът или болест) ще навреди на потърпевшия или на някой близък човек
 • Страх от заразяване и болести (например СПИН, COVID-19 и др.)
 • Сексуални натрапчиви мисли – представи или мисли за целуване, докосване, секс, изнасилване и т.н. с непознати, познати, родители, деца, членове от семейството, колеги, животни, религиозни лица. Те могат да са с хетеросексуално или хомосексуално съдържание
 • Обсесивни страхове за сексуалната ориентация

Натрапливи действия

Натрапливите мисли предизвикват развитие на тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. В много тежките случаи, постоянно повтарящите се действия заемат целия ден, което прави изпълнението на ежедневните активности на практика невъзможно.

Някои от най-често срещаните натрапливи действия са следните:

 • Често миене на ръце
 • Подреждане на предметите в права линия
 • Постоянно проверяване дали е заключена вратата
 • Организиране на нещата по точно определен начин
 • Докосване на предметите определен брой пъти преди напускане на стаята
 • Ходене по определен маршрут
 • Изкачване на стълбите винаги завършвайки на един и същ крак
 • Дразнене от неща, които не са си на мястото
 • Броене на специфични неща (например стъпки) – често по специфичен начин (например на интервали от две)
 • Перфекционизъм

TMS лечение на ОКР

TMS използва фокусирани магнитни импулси за въздействие на специфични мозъчни региони. При ОКР магнитните импулси са насочени към дорзолатералната префронтална кора (DLPFC), предната цингуларна кора (ACC), суплементарната моторна област (SMA).

Персонализирано лечение: Преди започване на TMS нашият медицински център използва невроизобразяващи техники като qEEG за идентифициране на специфичните зони на мозъка, които могат да бъдат хипервъзбудени или подтиснати при пациентите с ОКР. Тези региони често включват DLPFC, ACC и SMA, които са ангажирани в когнитивния контрол и регулиране на емоциите. Магнитните импулси при TMS модулират невронната активност в таргетните мозъчни региони. При ОКР се цели нормализиране на активността в тези региони. Чрез модулиране на мозъчната активност значително се облекчават основните симптоми на ОКР – натрапливи мисли и действия, тревожност.

Невропластичност и дългосрочен ефект: TMS може да индуцират в мозъка невропластични промени, водещи до дългосрочно подобрение на симптомите на ОКР. Настъпват промени в синаптичните връзки, нивата на невротрансмитерите и невронните мрежи. Клиничните проучвания показват, че подобрението TMS се наблюдава не само по време на терапевтичните сесии, като благоприятните терапевтични ефекти са трайни и дългосрочни.

Предимства на TMS при ОКР

 1. Неинвазивно лечение: TMS е неинвазивна процедура и не налага анестезия и оперативни интервенции.
 2. Минимални странични ефекти: В сравнение с медикаментозното лечение на ОКР, ТМS има несъществени странични ефекти – лек дискомфорт на скалпа или главоболие, които изчезват след завършване на сесиите.
 3. Терапевтична ефективност: Различните проучвания показват, че ОКР е ефективна процедура, особено при пациенти, които не отговарят на стандартното медикаментозно лечение. Процента на терапевтичен отговор при ОКР достига 80%.
 4. Допълваща терапия: TMS може да се използва като допълващо лечение към медикаментозната и когнитивно-поведенческата терапия. Комбинирането TMS с друга терапия значително увеличава терапевтичния ефект.
 5. Подобрение на качеството на живот: Чрез редуциране симптомите на TMS може значително подобри качеството на живот на болните с ОКР. Това включва подобрение на настроението, социалните контакти и ежедневната активност.
Обсесивно-компулсивно разстройство

Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности

Дейности