Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности Интервенционално лечение на хронична болка

Интервенционално лечение на хронична болка

Интервенционално лечение на хронична болка

Интервенционалното лечение на хронична болка (инжекции) може да облекчи болката и спазмите и да прекъсне цикъла на болка и неподвижност.

Спинални инжекции

Предлагаме няколко вида спинални инжекции във филиалитe в София и Плевен. Тези инжекции включват блокади на нервни корени, инжекции в фасетните стави, инжекции в тригерни точки.

Състояния, лекувани със спинални инжекции

Спиналните инжекции се прилагат при болка в долната част на гърба, врата или средната част на гърба (лумбална, цервикална или гръдна), пролапс на дискове (приплъзване на дискове), ишиас и болки в краката или стъпалата, причинени от възпаление или компресия на нервите в гърба. Това може да е в резултат на нараняване, артрит, компресия на диска или дразнене на нервните корени, причинено от стесняване на гръбначния канал (спинална стеноза).

Какво представлява процедурата?

Ще се направи задълбочена клинична оценка, за да се прецени кое лечение е подходящо. Ще бъдете информирани какво се случва по време на процедурата. Лекарят може да използва ултразвуково оборудване за точно насочване при поставянето на иглата. Необходимо е да организирате превоз до вкъщи, тъй като не се препоръчва да шофирате веднага след поставяне на спинална инжекция.

Болезнено ли е?

В повечето случаи спиналните инжекции не са болезнени процедури. Може да изпитате известно чувство на натиск, докато течността се вкарва. Лекарят може да приложи допълнително анестетик за облекчаване на болката. След процедурата ще бъдете наблюдавани, като трябва почивате поне 20 минути, преди да се приберете у дома.

Ще имам ли нужда от повече от една инжекция?

Това зависи от това какъв курс на лечение се нуждаете за Вашето състояние.

Кой прави спиналните инжекции в Медицинския Център?

Неврохирурзи, ортопеди и ревматолози, които имат богат имат опит с тези инжекции. Може да се заподнаете на нашата уеб страница кои лекари предлагат тези процедури.

Блокади на нервните коренчета

Инжекции за нервни блокади се прилагат в различни области на гръбначно-мозъчните нерви в местата, където нервните коренчета напускат гръбначния стълб. Може да бъде проведена лумбална (в долната част на гърба) или цервикална (в шията) нервна блокада. Инжекцията представлява смес от анестетик и стероид, които действат заедно, за да се анестезира нервния корен и настъпи незабавно облекчение на болката и да се намали възпалението през следващите няколко седмици. Ако по време на процедурата болката намалее, това потвърждава точно проведената процедура.

Състояния, лекувани с нервни блокади

Блокади на нервните коренчета се прилагао при диагностициране на болка, която се движи надолу по крака, обикновено причинена от пролапс (приплъзване) на диска, при които изпъкналостта на диска притиска нервното коренче. Друго състояние, за което се използват нервни блокади, е спинална стеноза, при която костният отвор на изхода на корена от гръбнака е стеснен поради наличие на артрит. Натискът върху корена на нерва причинява възпаление и подуване, което след това причинява болка, предаваща се надолу по крака.

Болката в ръката от приплъзване на диска във врата също се лекува чрез инжекции с нервен блок.

Каква представлява процедурата?

Ще се направи задълбочена оценка, за да се прецени дали процедурата е подходяща. Лекарят може да използва ултразвуково оборудване за точно насочване на иглата. Ще бъдете информирани какво се случва по време на процедурата и внимателно наблюдавани. Трябва да лежите по корем по време на процедурата и да останете в легнало положение за кратко след това. Кракът ви може да се почувства слаб и леко изтръпнал за известно време, поради което не трябва да шофирате през останалата част от деня.

Болезнено ли е?

Използва се локална упойка, така че процедурата не е прекалено болезнена. Лекарят може да приложи допълнителни средства за облекчаване, ако почувствате болка.

Ще имам ли нужда от повече от една инжекция?

Ще бъдете проследени и след това лекарят ще вземе решение за по-нататъшно лечение, ако е необходимо.

Колко време e необходимо за да се усети ефект?

През първите 1-2 дни след процедурата може да не почувствате никакво облекчение и дори да се почувствате малко по-зле за няколко дни. Това не означава, че резултатът ще бъде отрицателен. Можете да позвъните на лекарят, извършил манипулацията, в някой от клоновете, ако имате някакви притеснения.

Кортикостероидни инжекции

Прилагат се стероидни (кортикостероидни) инжекции за облекчаване на болката и намаляване на възпалението в ставите и меките тъкани на тялото. Използва се урбазон - мощно противовъзпалително лекарство, което прекъсва цикъла на болка и подуването на ставата. След като болката намалее, може постепенно да се върнете към нормални упражнения под наблюдение на физиотерапевт.

Състояния, лекувани с кортикостероидни инжекции

Стероидните инжекции са ефективни при лечение на възпалителни състояния като остеоартрит, ревматоиден артрит и внезапни болезнени пристъпи, причинени от подагра. Спортни наранявания, изкълчвания на глезена, тендинит на ахилесовото сухожилие, изкълчвания на връзки на коляното и бурсит също могат да бъдат лекувани със стероидни инжекции.

Най-важно е да имате точна диагноза на нараняването или състоянието. Нашите клиницисти са експерти в тази област, ще бъдете обстойно прегледани обстойно и ако е необходимо, ще бъдете насочени за рентген, ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и хирург, ако е показана операция.

Само временен ефект ли имат кортикостероидните инжекции?

Инжектираният кортизон остава в тялото само около 2 седмици, след което понякога болката може да се възобнови. Това се случва, когато основната причина за болката не е решена. В нашия медицински център се обръща внимание на основната причина за болката, така че е малко вероятно болката да се възвърне след проведената инжекция.

Болезнени ли са инжекциите с кортизон?

В миналото инжекциите с кортизон се правеха без анестезия и без ултразвук за насочване на иглата.

В медицинският център повечето от инжекциите включват анестезия върху кожата и кортизонът се смесва с локален анестетик, което може да доведе до почти безболезнена инжекция. В някои части на тялото има повече сензорни нерви и известен дискомфорт е неизбежен.

Мога ли да получа повече от три кортикостероидни инжекции?

При многократно инжектиране на едно и също място има съобщения за разграждане на колагена и другите меки тъкани. Самият факт, че в тези случаи са използвани многократни инжекции, предполага, че инжекцията не е действала, и в този случай инжекциите не би трябвало да се повтарят.

В нашия медицински център инжекциите са ограничени в една и съща област на тялото до максимум три. Алтернатива на кортикостероидните инжекции е плазмотерапията (PRP).

Колко време е необходимо, за да се почувства позитивен ефект?

Облекчаване на болката настъпва през първите 2-4 седмици, като трябва да се свържете с ценътра за съвет, за да се прецени дали имате нужда от втора инжекция след няколко седмици. След като почувствате облекчение на болката, е важно да се консултирате с физиотерапевти, за да се проследи напредъка и се изготви програма за упражнения за увеличаване на силата и мобилността.

Инжектиране на меките тъкани

Кортикостероидните инжекции се прилагат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението в меките тъкани като мускули и сухожилия. Използва се кортизон, който е мощно противовъзпалително лекарство, което действа за прекъсване на цикъла на болка и подуване в засегнатата част на тялото.

Състояния, лекувани чрез инжектиране на меки тъкани

Инжекциите в меки тъкани са във всяка тъкан, която не е кост или става. Това означава връзки, мускули и сухожилия, които поддържат структурата на ставите в тялото. Инжекциите може да са подходящи при изкълчвания на коляното и глезена, засягащи връзките на тези стави, мускулни наранявания, наранявания на ротаторния маншон на рамото, разтягане на слабините, болка в пубиса и др.

Какво представлява тази процедурата?

Ще се направи задълбочена оценка, за да видите дали това лечение е подходящо и лечението ще бъде обяснено какво се случва по време на процедурата. Лекарят може да използва ултразвуковото оборудване за насочване при поставяне на иглата.

Болезнено ли е?

Използва се локална упойка, така че процедурата не е прекалено болезнена. Лекарят може да приложи допълнителни медикаменти, ако почувствате болка.

Ще имам ли нужда от повече от една инжекция?

Ние рутинно извършваме първоначално една инжекция, но понякога е необходима втора инжекция 2-3 седмици по-късно.

След колко време се получава облекчение?

Облекчаване на болката обикновено настъпва през първите 2-4 седмици, като трябва да се свържете с центъра за съвет, за да се прецени дали имате нужда от втора инжекция след няколко седмици. След като почувствате намаление на болката, е важно е да се запишете при физиотерапевт, за да се проследи напредъка и се изготви програма за упражнения за увеличаване на силата и мобилността.

Интервенционално лечение на хронична болка

Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности

Дейности