Медицински център МЕДИКА 2005
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности Евокирани потенциали

Евокирани потенциали

Евокирани потенциали

Евокираните (предизвикани) потенциали са отговори, които се регистрират от кората или подкоровите отдели на главния мозък, гръбначния мозък и периферните нерви след зрителна (зрителни ЕП) и слухова (слухови ЕП) стимулация или на кожните сетивни нерви на ръката и крака (соматосензорни ЕП) стимулация.

Какво се случва по време на теста?

При изследване на зрителните ЕП изследваният трябва да концентрира зрението на едното или двете очи върху екран със сменящи позицията си квадрати. Отвеждането е от задната част на главата посредством прикрепени с паста повърхностни електроди.

За слуховите ЕП се използват слушалки, при което ще чувате клик с различна честота. Отвеждането се извършва посредством прикрепени с паста към главата повърхностни електроди.

За получаване на соматосензорни ЕП кожата на китката или глезена се стимулират с много лек електрически ток, който предизвиква безболезнено трепкане на палеца или големия пръст на стъпалото. Отвеждането е с повърхностни електроди, прикрепени към главата, кожата на врата или над ключицата.

Изследването на ЕП е безболезнено, няма никакви странични ефекти и се понася добре от пациентите.

Ако страдате от епилепсия и сте насочени за изследване на зрителни ЕП, моля да се обадите на тел. 02/4444455. Ако имате нужда от корекция на зрението се налага да носите използваните за целта очила.

Евокирани потенциали
Медицински център МЕДИКА 2005
Медицински център Медика 2005
Начало София Дейности

Дейности