Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005

Плазмотерапия

Плазмотерапия

Какво представлява плазмотерапията?

Плазмотерапията (mлазмоклетъчната терапия) или по-позната като ПРП (PRP) представлява инжектиране на богата на тромбоцити и растежни фактори плазма в тъканите или органите с цел регенериране или лечение на заболявания на мускули, сухожилия, стави, кости и кожа.

Методът е базиран на полезната роля на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото. От съществено значение са растежните фактори отделяни от тромбоцитите в мястото на увредата, които подпомагат естествените за организма процеси на възстановяване.

Как се добива плазмата?

Първо от пациента се взема кръв. След това, чрез специализирана технология се отстраняват еритроцитите и се добиват тромбоцитни клетки с висока концентрация (Platelet-Rich Plasma). Тромбоцитните клетки са богати на протеини и растежни фактори. Получената суспензия, съдържаща основно тромбоцити и минимално количество левкоцити, се инжектира в увредената зона. По този начин се активират естествените процеси на възстановяване.

При кои ортопедични заболявания се прилага плазмотерапия?

Плазмотерапията има изключително добри резултати при дегенеративните ставни заболявания – дископатия, гонартроза, коксартроза, ошипяване.

Прилага се и при заболявания на сухожилията и тъканите около ставите – периартрити, епикондилити, тендинити, плантарен фасциит, бурсити. Подходяща е и при болки, свързани с последици от спортни травми – разкъсване на предната кръстна връзка на коляното, менискусни увреди, увреда на ротаторния маншон на рамото, тежки навяхвания съчетани с връзкови увреди.

Използва се като допълненителна терапия при псевдоартроза за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване и при асептична некроза за улесняване процесите на реваскуларизиране в некротичния костен участък.

Един вид ли е плазмотерапията?

Можем да я разделим на два вида – чиста и комбинирана. Чистата плазмотерапия може да бъде активирана и неактивирана. При активирана плазмотерапия се прибавя активатор на плазмата (най-често калциев глюконат).

Комбинираната плазмотерапия представлява комбинация на плазмата с хиалуронова киселина, което има синергично действие по отношение на възстановителните процеси.

Безопасен ли е този метод?

Плазмотерапията е напълно безопасна, има минимален риск от инфекция около 1 на 10,000. Няма установени съществени странични ефекти.

Има ли противопоказания?

Да. Абсолютни противопоказания са фебрилно състояние, кръвни заболявания, неоплазми от всякакъв характер. За срока на плазмотерапията се спира приема на антикоагуланти, обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Пламотерапията не се предшества от локална анестезия, поради установена токсичност на локалните анестетици върху съставките на плазмата.

Каква е ефикасността?

Въз основа на данните от различни клинични проучвания ефикасността на плазмотерапията достига 80%.

Може ли да се прилага PRP терапия при бременни и кърмещи майки?

Да. Плазмотерапията е безвредно за майката, плода и кърмачето решение лечение при тендопатии, епикондилити, тендовагинити, инсерционнити и всякакъв друг вид мускулни болки и възпаления на опорно-двигателния от претоварване.

Може ли да се прилага при деца?

Да. Процедурата е подходяща и безвредна за деца, като с плазмотерапия и се избягват страничните ефекти на медикаментозното лечение.

Колко процедури трябва да бъдат извършени?

Препоръчват се минимум 5 процедури през една седмица, като има специфични протоколи при различните заболявания и локализации на увредата.

Плазмотерапия

Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005

Дейности