Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало МЦ Академика 2008 - Плевен Дейности Холтер ЕКГ мониториране

Холтер ЕКГ мониториране

Холтер ЕКГ мониториране

Холтер мониторът е малко устройство за носене, което записва сърдечния ритъм, обикновено за 1 до 2 дни. Използва се за откриване на неправилни сърдечни удари, наричани още аритмии.

Може да се направи тест с холтер монитор, ако традиционната електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ) не предоставя достатъчно подробности за състоянието на сърцето.

Защо е необходимо?

Може да се наложи да използвате Холтер монитор, ако имате:

 • Симптоми на неправилен сърдечен ритъм, наричан още аритмия
 • Припадък без известна причина
 • Сърдечно заболяване, което повишава риска от нерегулярен сърдечен ритъм

Преди да получите Холтер монитор, ще се направи електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ). ЕКГ е бърз и безболезнен тест. Той използва сензори, наречени електроди, залепени към гърдите, за да проверява сърдечния ритъм. Холтер мониторът може да открие нерегулярни сърдечни удари, пропуснати от ЕКГ.

Рискове

Няма значителни рискове, свързани с носенето на Холтер монитор. Някои хора изпитват лек дискомфорт или дразнене на кожата на мястото, където са поставени сензорите.

Холтер мониторите обикновено не се влияят от други електрически уреди. Но някои устройства могат да прекъснат сигнала от електродите към Холтер монитора. Ако имате Холтер монитор, избягвайте следното:

 • Електрически одеяла
 • Електрически самобръсначки и четки за зъби
 • Магнити
 • Метални детектори
 • Микровълнови печки

Освен това дръжте мобилните телефони и преносимите музикални плейъри на поне 15 см от Холтер монитора по същата причина.

Как да се подготвите

Холтер мониторът се поставя и нагласява по време на насрочен преглед в медицинския център. Освен ако не ви е казано друго, планирайте да се изкъпете преди прегледа. Повечето монитори не могат да бъдат отстранявани и трябва да се поддържат сухи, след като наблюдението започне.

На гърдите се поставят лепенки със сензори, наречени електроди. Тези сензори отчитат сърдечния ритъм. Те са с размерите на 50 стотинкова монета. Ако имате косми по гърдите, част от тях може да се обръснат, за да може електродите да се залепят.

Проводниците, прикрепени към електродите, се свързват към записващото устройство на Холтер монитора. Устройството е с размерите на тесте карти.

След като вашият Холтер монитор е монтиран и сте получили инструкции как да го носите, можете да се върнете към ежедневните дейности.

Какво можете да очаквате?

Холтер мониторът обикновено се носи от 1 до 2 дни. През това време устройството записва всички сърдечни удари.

Холтер мониторирането е безболезнено. Електродите и проводниците могат да бъдат скрити под дрехите. Устройството се носи на колан или се закача на каишка.

Не сваляйте Холтер монитора. Трябва да се носи през целия период на запис, дори докато спите.

Водата може да повреди Холтер монитор. Не плувайте, не се къпете и не се къпете през цялото време, докато носите Холтер монитор. Ако имате безжичен Холтер монитор, ще ви бъде показано как да изключите и свържете отново сензорите и монитора, така че да можете да вземете душ или да се къпете.

Докато носите Холтер монитор, можете да извършвате повечето други ежедневни дейности, освен ако нямате инструкции да избягвате определени неща. Може да ви бъде даден формуляр за записване на вашите дейности и всички симптоми. Особено важно е да отбележите дали и кога имате някой от следните симптоми:

 • Сърдечни прескачания
 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите
 • Замайване

Запишете какви дейности правите и точно по кое време ги правите.

След като периодът на наблюдение приключи, ще трябва върнете устройството. Ако сте били помолени да запазите запис на симптомите, които сте имали, докато сте носили устройството, данните от Холтер монитора ще бъдат сравнени с вашите бележки. Това може да подпомогне медицинският екип да постави точна диагноза.

Резултати

Нашият медицински специалист ще прегледа резултатите от изследването на Холтер монитор и ще ги обсъди с вас. Информацията от изследването на Холтер монитор може да покажат дали имате сърдечно заболяване и дали лекарства за сърце, които приемате в момента, действат или не.

Холтер ЕКГ мониториране

Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005

Дейности