Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005
Начало МЦ Академика 2008 - Плевен Дейности Клинична електромиография (ЕМГ)

Клинична електромиография (ЕМГ)

Клинична електромиография (ЕМГ)

Ако сте насочени за електромиографско изследване, по-долу ще намерите кратка информация за тази диагностична процедура.

Какво представлява клиничната електромиография?

Това е високоспециализирано изследване, което измерва как работят периферните нерви (електроневрография) и мускули (електромиография). Електроневрографията включва електрическа стимулация на нервите в определени места и записване на получаващите се отговори. Броят на нервите и/или мускули зависи от вида на симптомите и въпросите, поставени от насочващия специалист, както и от находките по време на теста.

Какво се случва при това изследване?

При електроневрография изследващият специалист поставя малки повърхностни електроди върху кожата на ръката или крака, които подлежат на изследване. Вие ще усещате слаби електрически импулси, като по този начин лекарят има възможност да стимулира вашите нерви. Изследването се понася много добре и не води до сериозни странични ефекти. Много пациенти не се нуждаят от електромиография, но при някои се налага записване на сигнали от мускулите с много фини игли. Това е напълно безопасно изследване, което освен известен дискомфорт и много рядко минимално насиняване, не носи никакъв риск от сериозни усложнения.

Как да се подготвим за това изследване?

Не се налагат специални приготовления. Не се налага специална диета за този тест. Не се нуждаете да избягвате определени медикаменти, освен ако това не е препоръчано от насочващия специалист.

  • За удобство е добре да сте облечени в широки дрехи. За изследване на китките и ръцете ръкавите трябва да са достатъчно широки, за да може да се издърпат над лактите. За изследване на краката, крачолите се навиват над колената. Някои пациенти за удобство може да носят къси панталони или да донесат такива, за да се преоблекат.
  • Трябва да се въздържате от нанасяне на овлажняващи кремове 24 часа преди изследването.
  • Ако имате имплантиран пейсмейкър е важно да ни информирате на тел. 02/4444455.
  • Моля да носите лекарствена книжка с всички приемани медикаменти.
  • Необходимо е да информирате нашите специалисти, ако приемате медикаменти, които намаляват способността на кръвта да се съсирва (антикоагуланти), какъвто е медикаментът Синтром.

Колко дълго продължава този тест?

Цялата процедура отнема от 30-60 минути.

Ще бъда ли информиран за резултатите след теста?

Резултатите могат да бъдат предоставени в деня на теста, но в някои случаи специалистите ни се нуждаят от време, за да ги анализират. Резултатите може да бъдат изпратени до насочващия специалист/общопрактикуващ лекар в рамките на 1 седмица след теста. При условие, че не сте оказали друго, получената информация може да бъде използвана с научни цели.

Може ли да се върна на работа?

Разбира се, тъй като не се очакват никакви странични ефекти.

Клинична електромиография (ЕМГ)

Медицински център МЕДИКА 2005


Филиали София, Видин и
МЦ Академика 2008 - Плевен
Медицински център Медика 2005

Дейности